•• Označovanie potravín ••
Označovanie potravín rieši platná legislatíva - vyhláška ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR č. 127/2012 Z. z. o označovaní potravín.
Táto vyhláška upravuje požiadavky na označovanie potravín uvádzaných na trh, a to aj pre reštaurácie, nemocnice, jedálne a ostatné zariadenia spoločného stravovania (ďalej len „zariadenie spoločného stravovania“), reklamu a prezentáciu potravín určených pre konečného spotrebiteľa.
Potraviny sa označujú na obaloch určených konečnému spotrebiteľovi alebo zariadeniu spoločného stravovania alebo na neoddeliteľných súčastiach týchto obalov.
Označovaním potravín sa rozumie písomné uvedenie údajov, ochrannej známky, obchodnej značky, vyobrazenia piktogramu alebo symbolu, ktoré sa týkajú potraviny, a je umiestnené na obale, nálepke, kruhovej alebo prstencovej etikete, alebo v sprievodnom dokumente, oznámení alebo upozornení, ktoré potravinu s sprevádzajú.
Všetky balené potraviny musia mať na obale vyznačené tieto údaje:
Nebalenú potravinu predávajúci pri predaji spotrebiteľovi vhodným spôsobom označí výveskou alebo štítkom, a to najmä jej názvom, ak ide o kusový tovar okrem ovocia a zeleniny, aj hmotnosťou a všetkými údajmi, ako pri balených potravinách.